Sairaanhoitajan tukikäynnit
Sairaanhoitajan tukikäynneillä keskitytään ajankohtaisen toimintakyvyn vahvistamiseen ja voinnin helpottamiseen. Käyntien tavoitteena on rauhoittaa tilannetta ja vakauttaa lapsen tai nuoren oireita ja arjen hallintaa (esimerkiksi uni, ravinto, koulutyöt, palautuminen). Hoitokäyntien tavoite on auttaa lasta tai nuorta ymmärtämään oireidensa syitä (psykoedukaatio) ja vahvistamaan niiden hallintaa. Käyntien tavoitteet ja pituus sovitaan lääkärin hoitosuosituksen mukaisesti yhdessä lapsen tai nuoren kanssa.
Perheterapeuttiset käynnit
Perheterapeuttisten käyntien tavoitteena on tutkia, ymmärtää ja hoitaa perheensisäisen vuorovaikutuksen haasteita ja helpottaa niiden aiheuttamaa kärsimystä. Käynneillä tavataan koko perhettä räätälöidysti eri kokoonpanoilla perheen yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Perheterapeuttisille käynneille asetetaan yhdessä selkeä tavoite. Perheterapeuttiset käynnit toteutetaan jaksoina, esimerkiksi 3-5 kerran tapaamisina
Vanhempien ohjauskäynnit
Käyntien tavoitteena on tukea vanhemmuutta, auttaa vanhempia ymmärtämään lapsen tai nuoren oireilua ja siihen liittyviä perheen ristiriitoja sekä löytämään niihin helpotusta. Käyntien tavoitteena voi olla myös vanhemman oman jaksamisen vahvistaminen. Vanhempien ohjauskäyntien määrä ja tavoite sovitaan yksilöllisesti. Mikäli ohjauskäynnit liittyvät nuoren KELA-psykoterapiaan, siihen on mahdollista hakea Kelan tukea. Ohjauskäyntien tavoite ja kertojen määrät sovitaan yksilöllisesti.
Erityisopettajan arviointikäynti
Nuorisopsykiatrisen alkuarvioinnin jälkeen erityisopettaja voi kartoittaa kouluun, opiskeluun ja oppimiseen liittyviä ongelmia ja auttaa niiden ratkaisemisessa. Yhteistyö lääkärin, terapeutin, lapsen tai nuoren, oman koulun ja perheen kanssa selkiyttää näkökulmia ja yhteisiä tavoitteita. Työ voi olla myös perinteistä opettajan ja oppilaan välistä työtä, opiskelutekniikoiden tutkimista tai tiedon pilkkomista helpommin hahmotettaviin osiin. Aina ei ole kyse alisuoriutumisesta. Keskeinen tavoite on lapselle tai nuorelle sopivien tavoitteiden ja työtapojen löytäminen, mikä tukisi lapsen tai nuoren kasvua ja kehitystä hyvää aikuisuutta kohti.
Lyhytterapia
Lyhytterapia on määrämittainen, potilaan ajankohtaiseen tarpeeseen kohdennettu ja räätälöity psykoterapian muoto, jossa on selkeä rakenne ja yhdessä potilaan kanssa määritellyt tavoitteet. Lyhytpsykoterapian kesto ja tavoitteet sovitaan yhdessä potilaan kanssa. Yleensä psykoterapian kesto on 10–20 käyntiä.
Psykoterapia
Psykoterapia on mielenterveysoireiden vaikuttava hoitomuoto, jonka tavoitteena on lisätä itsetuntemusta ja kykyä omien ongelmien ratkaisuun. Psykoterapialla hoidetaan kärsimystä tuottavia psyykkisiä oireita ja kuormitusta psykologisilla menetelmillä. Psykoterapiassa kärsimystä tuottavista asioista keskustellaan, niiden syitä ja seurauksia pyritään tunnistamaan sekä muuttamaan toimintaa, joka on psyykkisen kärsimyksen taustalla.
Ratsastusterapia
Ratsastusterapia on ratsastusterapeutin ja tehtävään koulutetun terapiahevosen kanssa yhdessä toteuttamaa tavoitteellista kuntoutusta. Terapian soveltuvuus arvioidaan aina yksilöllisesti. Ratsastusterapian kesto vaihtelee fokusoiduista lyhytterapioista pidempiin jaksoihin, joka arvioidaan asetettujen tavoitteiden mukaan.
Toimintakyvyn tutkimus
Toimintakyvyn tutkimuksessa arvioidaan asiakkaan iänmukaisia kehityksen ja toimintakyvyn osa-alueita, taitoja ja valmiuksia, jotka vaikuttavat osallistumiseen arjessa. Arvioinnissa huomioidaan asiakkaan yksilöllinen elämäntilanne ja saadaan esiin vahvuudet ja osaaminen.
Toimintaterapeutti arvioi toimintakykyä käyttämällä normitettuja testejä ja havainnoimalla asiakkaan toimintaa. Lisäksi toimintaterapeutti haastattelee asiakasta ja lähiaikuisia. Tarvittaessa arviointi voidaan toteuttaa myös lapsen tai nuoren luonnollisessa ympäristössä.
Toimintakyvyn tutkimukseen tullaan lääkärin lähetteellä. Syitä tutkimukseen tulolle voivat olla esimerkiksi:
Muutokset asiakkaan toimintakyvyssä
Diagnostiikan tueksi
Kommunikaation vaikeudet ja puhumattomuus
Tunne- ja itsesäätelyn haasteet
Aistitiedon säätelyn ja jäsentymisen pulmat
Kehitykselliset neuropsykiatriset haasteet
Hoito- ja kuntoutussuunnitelman tueksi
HUOM! Tiesithän, että vuonna 2025 kotitalousvähennyksen saa myös kotona annetusta toimintaterapiasta. Lue lisää Verohallinnon sivuilta